
Felkészültél a grillszezonra?
Készítsd elő grilled a nyárra – a grillsütő tisztításától a megfelelő kiegészítők vásárlásáig! Amint az időjárás újra megengedi, elővesszük grillsütőinket. A fészerben vagy garázsban eltöltött hosszú idő után rendkívül fontos, hogy alaposan átvizsgáld a készüléket, és felkészítsd az új grillszezonra. A grillsütő tisztításától a megfelelő kiegészítők vásárlásáig ezen tippjeink segítségével felkészülhetsz a sütésre.
Hogyan tisztítsunk meg egy grillt?
Annak ellenére, hogy talán még várnunk kell a szép időre, érdemes időben elkezdeni a BBQ nyári felkészítését és a készülék teljes körű átvizsgálását. A BBQ grill külső és belső tisztítása, a gázpalack és a csatlakozás ellenőrzése. Gyakori hiba, hogy a grillezőt csak azon a napon vesszük ki a tárolóból, amikor először szeretnénk újra használni. Jobban felkészülhetünk, ha az első sütés előtt pár nappal már megejtjük ezeket a fontos teendőket.
1. tipp – A grillező belsejének tisztítása
Még ha a téli szezon előtt kötelező tisztításon át is esett készüléked, fontos, hogy alaposan ellenőrizd a belsejét, mielőtt újra grillezni kezdesz. Gyakran előfordul, hogy a hideg téli hónapokban a páratartalom miatt penész alakulhat ki a grill belsejében, de az is elképzelhető hogy nem várt lakók (rovarok, rágcsálók) költöztek bele.
Penészképződés vagy nem kívánt állatok esetén javasoljuk, hogy alaposan tisztítsd meg a BBQ-t belülről mikroszálas kendővel, langyos/forró vízzel és enyhe mosószer használatával. Ezután fontos, hogy mindent alaposan öblíts le, és száríts meg.
Gázsütőnél mindig ellenőrizni kell az égőket és a csöveket is, mert ott is fennáll annak a veszélye, hogy pókok vagy más rovarok költöztek bele. Ez azzal a veszéllyel jár, hogy az égők gázellátása nem megfelelő. Távolítsd el az égőket a készülékről a kézikönyvben leírtak szerint, és alaposan tisztítsd meg őket Barbecook tisztítókefével.
Ha elkészültél, szereld össze a készüléket a használati útmutatóban található leírás segítségével. Szintén fontos a zsírtálcák ellenőrzése és tisztítása. A Barbecook zsírtálcái mosogatógépben moshatók.
A faszenes sütőknél ügyelj arra, hogy a tál és a kémény tiszta legyen, és az alap vagy hamutartály teljesen ki legyen ürítve. Szabadulj meg minden hamutól és el nem égett faszéntől!
2. tipp – Tisztítsd meg a grillsütőt
A grill ellenőrzésének következő lépése a BBQ grill tisztítása. A Barbecook számos minőségi kiegészítőt kínál e feladat elvégzéséhez. Választhatsz például egy 3 az 1-ben kefét, amellyel lekefélheted, dörzsölheted és lekaparhatod az odaégett szennyeződéseket, használhatsz kétfejű grillkefét, vagy akár extra hosszú spirálkefét is.
De tökéletes megoldás lehet a Barbecook vulkáni kő, amelyet a profi szakácsok évek óta használnak a szennyeződések, zsírok és ráégett ételmaradékok gyorsabb és alaposabb eltávolítására. Sőt, egy idő után a kő felveszi a rács alakját, így könyebb és hatékonyabb a használata.
A BBQ grill tisztításához tilos agresszív tisztítószereket használni. Használj enyhe/pH-semleges tisztítószert. Ezt követően fontos, hogy a grillrácsot megfelelően öblítsd le és szárítsd meg.
Úgy látod hogy ezek után is maradtak szennyeződések a rácson? Kapcsold be a készüléket körülbelül 10 percre úgy, hogy az összes égő a legmagasabb fokozaton van, így a szennyeződés legnagyobb része leég a grillrácsról.
Utána könnyedén eltávolíthatod a maradék szennyeződést a Barbecook egyik grilltisztítójával. Győződj meg arról is, hogy ellenőrizted-e a gázpalackot és a csatlakozásokat is.
Ha öntöttvas rácsokat használsz, tisztítás után dörzsöld be azokat semleges olajjal, például napraforgó- vagy mogyoróolajjal. Ez megakadályozza a rozsdásodást.
3. tipp – Ellenőrizd a gázsütő gázpalackját és gáztömlőjét
Ha gázsütőt használsz, fontos, hogy a gázpalackot a megfelelő módon csatlakoztasd a készülékhez. Ehhez megfelelő gázszabályozóra és tömlőre van szükség. Ezek az eszközök biztosítják, hogy a nyomás megfelelő legyen.
A gázpalackban ugyanis gyakran sokkal nagyobb a nyomás, mint amire egy grillsütőnek szüksége van. Ügyelj arra is, hogy a gáztömlőn ellenőrizd a dátumot. A normál gáztömlők élettartama 5-10 év.
A téli időjárási viszonyok azonban a gáztömlő anyagát is befolyásolhatják. Ezért mindig ellenőrizze a gáztömlő szivárgását, még akkor is, ha még nem érte el a lejárati dátumát. Mi a legjobb módja ennek?
Készíts egy kis szappanos vizet.
- Miután a gázpalackot csatlakoztattad a grillhez és a grillező összes gombja „KI” állásban van, lassan nyisd ki a gázpalackot.
- Ezután enyhén nedvesítsd meg a csatlakozásokat és a tömlőt szappanos vízzel.
- Szappanbuborékok jelennek meg? Rossz előjel, szökik a gáz! Nincsenek szappanbuborékok? Akkor biztonságban vagy!
4. tipp – A grillező külső tisztítása
Ehhez a művelethez használhatsz mikroszálas kendőt, langyos/forró enyhe mosószeres vizet. Ha makacs foltok vannak a zománcozott részeken, használhatsz nem karcoló súrolószert. Ezt azonban próbáld elkerülni.
Miután megtisztítottad a grillezőt, alaposan öblítsd le. Végül győződj meg arról, hogy a készülék teljesen száraz. Ez fontos a védőburkolat felhelyezése előtt. A nedvesség penészedést okozhat.
Kezdjük a BBQ partit!
Most már tudod, hogyan tisztítsd meg a grillezőt, ideje elkezdeni a BBQ-partit! Ebben a fázisban is érdemes ellenőrizni: megvan-e minden szükséges eszköz és kellék a grillezéshez?
- Ellenőrizd, hogy van-e még elég faszén és az nem nedves-e
- Megvannak-e a megfelelő tűzgyújtási kiegészítők (gyufa, gyújtós, stb)
- Ellenőrizd hogy beszerezted-e az alapanyagokat (hús, zöldség, stb)
- A kiegészítőket is beszerezted (pizzakő, forgató villa, csipesz, spatula, stb)
- A BBQ tisztítása és a grillrács tisztítása természetesen rendkívül fontos marad az egész grillszezonban. Ezért ügyelj arra, hogy mindig legyen otthon elegendő tartozék
- Végül gondolj a biztonságra is, és vásárolj egy megfelelő védőkesztyűt és kötényt